سلام
اسلام براى برخورد کردن افراد به یکدیگر شعارى وضع کرده است که از خود اسلام است، قبل از اسلام نبوده و ابتکار خود اسلام است: سلام، سلام علیکم. پیغمبر فرمود سلام شعار اهل جنت و بهشت است (چون در بهشت است که قرآن سلامٌ علیکم نقل کرده است). دو نفر مسلمان وقتى که به یکدیگر مىرسند چکار بکنند؟ آیا رسیدنشان به یکدیگر مثل رسیدن دوتا حیوان باشد؟ برخورد اوّلى، یک عنوان و تیترى و یک کارى نداشته باشد؟ کلاههایمان را برداریم؟ نه، کلاه برداشتن شعار اسلام نیست، شعار ایران هم نیست. مثل چینىها بینىهایمان را به همدیگر بمالیم؟
این هم شعار اسلام نیست. اسلام دین ناطق و زباندار است، با آدمى حرف مىزند.
همینطور که راجع به بسماللَّه عرض کردم، شما بروید بگردید، من به شما مهلتى مىدهم، اگر در میان همه شعارهایى که افراد و ملتها در برخورد با یکدیگر دارند، از سلام و سلامٌ علیکم شعارى پرمعنىتر و عالیتر و مترقىتر پیدا کردید من به شما اجازه مىدهم که دیگر شما سلام نکنید. آخر چه از این عالیتر؟ دو نفر به همدیگر مىرسند، اعلام سلم و سلام با یکدیگر مىکنند. مىگوید سلم بر تو، سلامت و صفا براى تو آرزو مىکنم. این اعلام صلح و صفاست از یک نظر. اسلام دین صفا و صلح و خیر است، دین اخوّت و برادرى است. به همدیگر که مىرسیم سلام مىکنیم، یعنى من برادر تو هستم و تو برادر من هستى و من براى برادر خودم آرزو مىکنم (تعبیر آرزو هم غلط است، دعا مىکنم، آرزوى مسلمان دعاست) من براى تو آرزو مىکنم و دعا مىکنم سلامت و تندرستى را، سلامت روحى، سلامت اجتماعى، سلامت جسمى، انواع سلامتها را.
چیز عجیبى است که اصل سلام این است: سلامٌ علیکم، یعنى به صورت جمع ولو به فرد گفته شود. در این، یک نکتهاى است و در حدیث هم وارد شده است که در سه مورد است با اینکه طرف مفرد است ولى سنت است که به صیغه جمع بگوییم.
یکى اینکه اگر کسى عطسه مىکند سنت است که مىگوییم: یرحمکم اللَّه (نه یرحمک اللَّه) رحمت خدا بر شما. در مواقعى که طلب عافیت مىکنیم مثل اینکه به کسانى که از حمام بیرون مىآیند مىگوییم: عافاکم اللَّه، نمىگوییم: عافاک اللَّه. حدیث دارد که ما در سلام هم بالخصوص مىگوییم سلام علیکم، یعنى وقتى به یک نفر هم برخوردمىکنیم نمىگوییم من فقط براى شخص تو سلم و سلام و صلح و سلامت مىخواهم، بلکه مىگوییم من براى شما برادران عموماً آرزوى سلم و سلامت مىکنم.
حرف من این است: ما اگر از یک چیزى مىخواهیم دست برداریم اول فکر کنیم ببینیم آیا آنچه که بعد انتخاب مىکنیم بهتر از این است؟ بعد یک چیزى انتخاب مىکنیم بىمعنى و نامفهوم. یک عده افراد به همدیگر که مىرسند اصلًا سلام نمىکنند. مثل اینکه حیوان صامت هستند. وقتى به همدیگر برمىخورند کأنه لالند و زبان ندارند. یک عده دیگر مىگویند تعظیم عرض مىکنم. مگر «تعظیم» عرضکردنى است؟! نادانى تا کجا؟! یا یکى تنها مىگوید سلام. سلام [به تنهایى] سلام نیست، [باید گفت:] سلام علیکم. خجالت هم نباید کشید، شجاعت و عرضه و شخصیت باید داشت، با صداى بلند باید گفت: سلام علیکم. در اسلام افشاى سلام، یعنى بلند سلام کردن، سنت است، که پیغمبر اکرم فرمود: در معراج مقامات خیلى عالى را دیدم، سؤال کردم براى کیست؟ گفتند براى کسانى که اطعام طعام مىکنند، دیگران را سیر مىکنند، و دیگر اینکه سلام را افشا مىنمایند، بلند سلام مىکنند، و سوم اینکه در شبها در حالى که دیگران در خوابند بپا مىخیزند و نماز مىخوانند.
این را هم بدانید که ابتداى به سلام سنت است و جواب سلام واجب. بعضى افرادى که دچار عقده حقارتند و در خودشان احساس حقارت مىکنند، از هر وسیلهاى [استفاده مىکنند] براى اینکه تکبر کنند بگویند ما آنچه که هستیم نیستیم، من کوچک نیستم بزرگم. یکى از مظاهرِ نشان دادن عقده حقارت این است که- مخصوصاً اگر پشت یک میزى هم نشسته باشد- یک نفر از در وارد مىشود، به عنوان یک مسلمان سلام مىکند، او سرش را بلند مىکند جواب سلام نمىدهد.
جواب سلام واجب است. سلام و ابتداى به سلام سنت است. اگر ده اجر براى سلام باشد نُه اجرش مال کسى است که ابتداى به سلام مىکند و یکى مال کسى است که جواب مىدهد، در حالى که او سنت را بجا آورده و این واجب را.
در سیره رسول خدا شنیدهاید که هیچ کس در همه عمر نتوانست بر پیغمبر اکرم سبقت به سلام بگیرد. آنچنان مراقب بود. هرکسى که پیدا مىشد، قبل از اینکه او سلام کند پیغمبر به او سلام مىکرد.
.: Weblog Themes By Pichak :.